Phyllosticta citricarpa (чорна плямистість цитрусових)

Phyllosticta citricarpa – це гриб, збудник чорної плямистості, що викликає плямить листя та фруктів, уражує цитрусові, понцирус, кумкват та їх гібриди. Симптоми цієї хвороби вперше були зареєстровані в Австралії в 1895 р.
 
Зараз хвороба присутня в деяких районах виробництва цитрусових в Африці, Азії, Австралії та Північній та Південній Америці. Гриб Phyllosticta citricarpa зареєстровано в Італії, Мальті та Португалії, однак під час офіційних обстежень в районах, де знаходиться Phyllosticta citricarpa, не виявлено ані симптомів, ані збудника. 
 
 
Phyllosticta citricarpa має економічний вплив головним чином через зовнішні дефекти, які він викликає, що робить плоди цитрусових непридатними для продажу у свіжому вигляді. Важкі інфекції можуть спричинити передчасне падіння плодів.
 
Деякі втрати внаслідок падіння плодів трапляються в роки, сприятливі для розвитку хвороби, і коли плоди утримуються на деревах після пікової стиглості. Крім того, приховано заражені (безсимптомні) плоди під час збору врожаю можуть в подальшому продемонструвати симптоми під час транспортування або зберігання.
 
 
На епідеміологію цитрусової чорної плямистості впливає якість посівного матеріалу, поява сприятливих для зараження екологічних умов (теплих і вологих), циклу росту цитрусового дерева та віку плодів та листя по відношенню до їх сприйнятливості до інфекції. Розвиток симптомів на зрілих плодах посилюється з підвищенням температури, високою інтенсивністю світла, посухою та слабкістю дерев. У старих дерев зазвичай більша ймовірність виникнення чорної плямистості, ніж у молодих.
 
Найбільш типовим симптомом цитрусової чорної плямистості є неглибокі вогнища, діаметром 3–10 мм, із кольорами: від сірого до коричневого в центрі та від темно-коричневого до чорного по краю. На запущених стадіях розвитку центр уражень стає кратероподібним. Окремі ушкодження можуть або залишатися невеликими, або зливатися, утворюючи більші ураження.
 
Навколо цих уражень може з'являтися жовтий ореол, коли плід зелений, або зелений ореол, коли плід жовтий або оранжевий. Досить часто пікніди утворюються в центрі цих плям і їх можна виявити за допомогою ручної лінзи або бінокуляра. Така тверда пляма зазвичай з'являється, коли фрукти починають дозрівати, навіть до зміни кольору, і на тій стороні фрукта, яка найбільш піддається сонячному світлу. У багатьох випадках цитрусову чорну плямистість можна легко ідентифікувати за твердими плямами з пікнідами. 
 
 
Також для хвороби характерні вірулентні плями, що стрімко поширюються. Це потоплені нерегулярні ураження від червоного до коричневого або безбарвного кольору, які з’являються на сильно заражених зрілих плодах до кінця сезону. Зрештою в цих ураженнях в умовах високої вологості розвиваються численні пікніди. Вірулентні плями швидко ростуть, покриваючи дві третини плодової поверхні протягом 4–5 днів. 
 
Вірулентні і тверді плями є найбільш шкідливими симптомами, оскільки вони поширюються глибоко в мезокарп (альбедо), іноді зачіпаючи всю товщу шкірки, спричиняючи передчасне скидання плодів і серйозні втрати після збору врожаю.

Схожі материали:

Фітоекспертиза насіннєвого матеріалу

Фітоекспертиза насіннєвого матеріалу
3788 Денисова П.С. 2020-12-31
Більше 60% видів фітопатогенів передаються через насіння. Посів зараженими насінням призводить до передачі хвороб на вегетуючі рослини і тим самим створює і підтри ...
Фітоекспертиза насіннєвого матеріалу
3788 Денисова П.С. 2020-12-31
Більше 60% видів фітопатогенів передаються через насіння. Посів зараженими насінням призводить до передачі хвороб на вегетуючі рослини і тим самим створює і підтри ...

До уваги аграріїв !!!

До уваги аграріїв !!!
3271 Денисова П.С. 2021-03-04
Урожайність сільськогосподарських культур залежить не тільки від рівня агротехніки на полі, а й від правильно підібраних сортів, їх ознак і властивостей. Проте по ...
До уваги аграріїв !!!
3271 Денисова П.С. 2021-03-04
Урожайність сільськогосподарських культур залежить не тільки від рівня агротехніки на полі, а й від правильно підібраних сортів, їх ознак і властивостей. Проте по ...
Обговорення