Бактеріальний опік бобових (Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens)

Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens відомий як збудник іржаво-бурої плямистості або в'янення бобових. Він не належить до основних і широко поширених збудників бактеріальних захворювань зернобобових, за винятком країн Південної Америки. 
 
 
Вражає судинну систему рослини, викликає в'янення і загибель сходів і дорослих рослин. Зазвичай хворі рослини погано ростуть і набувають карликовості, у них опадає листя, відмирають пагони і ламаються стебла. Насіння сої, заражені цим патогеном, є джерелом поширення інфекції. С. flaccumfaciens pv. flaccumfaciens потенційно небезпечний патоген, який адаптований до різних агроекологічних умов і рослин, в зв'язку з чим у багатьох країнах світу занесений в список карантинних. 
 
 
Молоді рослини, заввишки 5-8 см, вже можуть піддаватися ураженню. Якщо рослини переживають раннє інфікування або заражаються на більш пізньому етапі, вони можуть розвиватися протягом усього сезону і давати зріле насіння. Хвороба характеризується в’яненням листя або його частин спочатку в найтепліші години дня з подальшим відновленням, коли температура ввечері падає. В'янення стає постійним протягом наступних днів внаслідок бактеріальної закупорки судин, коли водопостачання припинено; листя буріють, а потім опадають. Іноді ці типові симптоми в'янення можуть бути відсутніми і заміщені золотисто-жовтими некротичними плямами на листі.
 
 
На стручках хвороба дуже помітна, хоча іноді все насіння в стручку може бути заражене, тоді як стручок залишається здоровим. Це пов’язано з патогеном, що заражає насіння через судинну систему. Стик на стручку може знебарвитись, почорніти. На молодих стручках періодично з’являються просочені водою плями, ділянки яких стають жовтувато-зеленими або більш темними, ніж на решті стручків. На стиглих стручках ураження більш помітні, оскільки вони мають оливково-зелений колір, на відміну від жовтого кольору звичайного стручка.
 
 

Схожі материали:

Бактеріальне в'янення (вілт) кукурудзи (Pantoea stewartii subsp. stewartii (Smith) Mergaert et al.)

Бактеріальне в'янення (вілт) кукурудзи (Pantoea stewartii subsp. stewartii (Smith) Mergaert et al.)
2450 Коковiхiна О.C. 2020-05-21
Кукурудза є єдиною культурною рослиною, що уражується збудником бактеріального вілту: найбільш сприйнятлива цукрова кукурудза, в меншій мірі – зубовидна, кремн ...
Бактеріальне в'янення (вілт) кукурудзи (Pantoea stewartii subsp. stewartii (Smith) Mergaert et al.)
2450 Коковiхiна О.C. 2020-05-21
Кукурудза є єдиною культурною рослиною, що уражується збудником бактеріального вілту: найбільш сприйнятлива цукрова кукурудза, в меншій мірі – зубовидна, кремн ...

Шкідник багатьох плодових культур cтепової зони - червиця в’їдлива (Zeuzera pyrina L.)

Шкідник багатьох плодових культур cтепової зони - червиця в’їдлива (Zeuzera pyrina L.)
1865 Боднар Ю.В. 2020-06-02
Рослини-живителі: пошкоджує більш ніж 100 видів лісових, плодових і декоративних рослин, віддає перевагу яблуні, груші, абрикосу, листяним лісовим породам дерев.Поши ...
Шкідник багатьох плодових культур cтепової зони - червиця в’їдлива (Zeuzera pyrina L.)
1865 Боднар Ю.В. 2020-06-02
Рослини-живителі: пошкоджує більш ніж 100 видів лісових, плодових і декоративних рослин, віддає перевагу яблуні, груші, абрикосу, листяним лісовим породам дерев.Поши ...
Обговорення